Gigant 2023 - zlatý double pro Dana Maráka

26. 06. 2023 | Atletika
O víkendu 17. a 18. června proběhlo na pražské Julisce Mistrovství ČR juniorů, juniorek, dorostenců a dorostenek na dráze, kterého se zúčastnilo 1068 závodníků ze 142 oddílů. Dan Marák na něm vybojoval zlatý double, když k sobotnímu vítězství ve stýplu v neděli přidal vítězství v běhu na 3000 metrů.

VÝSLEDKY

Fotografie

V sobotním programu provázeném četnými přeháňkami a bouřkami se jako první představil, v nymburském oddílu trénující, ale v letní závodní sezóně za Sokol Hradec Králové startující, Jakub Šantavý v rozběhu na 400 metrů překážek. Svůj rozběh přes vypuštěný závěr s přehledem vyhrál a zajistil si tak přímý postup do nedělního finále, do kterého se probojoval s třetím nejrychlejším časem (54,94). To se, bohužel, nepodařilo Miroslavu Poprovi v běhu na 400 metrů hladkých, který doběhl ve svém rozběhu sedmý a s časem 53,19 skončil celkově devatenáctý. A pak již přišel čas stýplařů Daniela Maráka a Mojmíra Pavlíka...

 

Poznámka pro nezasvěcené: V letošním roce se pod záštitou MOV uskuteční 17. ročník Evropského olympijského festivalu mládeže (EYOF) ve slovinském Mariboru. Nominační kriteria k účasti jsou poměrně přísná - splnění nominačního limitu plus povolená účast pouze jednoho účastníka za stát a disciplínu, což pro adepty na nominaci znamená vedoucí umístění v letošních statistikách. Dan Marák hned v úvodu závodní sezóny splnil výkonem 5:56,59 nominační limit v běhu na 2000 metrů překážek. Tento výkon však překonal Danův velký rival na této trati Jan Škarban ze Škody Plzeň (5:49,14). Na mezistátním pětiutkání (Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko, Slovinsko) mládeže do osmnácti let, které se uskutečnilo 11.6. ve slovinské Ptuji, však Dan Marák zakontroval a zvítězil ve stylu start-cíl. Výkonem 5:48,01 se dostal nejen do čela letošních národních, ale i evropských statistik. Další zvrat v souboji o nominaci tedy mohl přinést přímý souboj obou soupeřů a bylo předem jasné, že se poběží rychlý, ale taktický závod.

 

V přetahované o nominaci na EYOF však tahal "za kratší konec lana" Jan Škarban, který se po startu "povinně" ujal udávání tempa závodu, ale již v polovině závodu bylo zřejmé, že na vedoucí pozici v letošních statistikách toto tempo nebude stačit. Nymburský závodník se za ním, jak sám řekl v následujícím rozhovoru vezl po většinu závodu "na sviňáka", tři sta metrů před cílem začal finišovat, ujal se vedení, které udržel až do cíle a v čase 5:53,49 získal již třetí mistrovský titul v letošní sezóně. Poslední disciplínou sobotního programu byl běh na 3000 metrů překážek juniorů. Z pozice třetího v pořadí letošních statistik byl další medailovou nadějí SKP Mojmír Pavlík. Od startu se vedení ujala dvojice Śtěpán Kavan, Marián Dražan usilující o nominační limit na Mistrovství Evropy juniorů. Mojmír sice od počátku na vedoucí dvojici ztrácel. ale zároveň postupně získával náskok na zbytek startovního pole. Metu 2 km proběhl na úrovni svého osobního maxima v čase 6:16. Ale potom na něm byla stále patrnější únava, technika překonávání překážek se vytrácela a ze čtvrtého místa se začal dotahovat Tomáš Růža. Nymburského závodníka dotáhl 500 metrů před cílem, ten však jeho tempo nedokázal akceptoval, postupně ztrácel a cílem proběhl na nepopulárním čtvrtém místě v čase 9:32,95.

 

Oproti sobotě, přivítala nedělní Juliska účastníky gigantu modrou oblohou a téměř tropickými teplotami. Po čtrnáctihodinové pauze se na start běhu na 3000 metrů, v kterém byl dle postavení v letošních statistikách největším favoritem Adam Červinka, postavil Dan Marák. Od startu takticky běženého závodu šel do vedení Dan Kačur, který si nad zbytkem startovního pole budoval náskok postupně dosahující několik desítek metrů. Zbytek startovního pole vedl ve "vycházkovém" tempu Dan Marák. Po prvním kílometru však došla trpělivost včelnickému Antonínu Kinštovi, který spolu s dalšími favority dotáhl vedoucího závodníka. Metu druhého kilometru proběhlo čelo závodu ve velice pomalém čase 6:24. Osm set metrů před cílem však jako střela vyrazil favorizovaný Červinka a brzy si získal značný náskok. Od pětistovky ale postupně stupňoval své tempo i nymburský atlet, náskok vedoucího Červinky stáhl a stejně jako při sobotním stýplu šel 300 metrů před cílem do vedení, cílem proběhl jako první a zlatý double byl na světě.

 

Krátce po poledni pak vybojoval Jakub Šantavý stříbrnou medaili v běhu na 400 metrů překážek ve svém letošním maximu 53,04. Závěr programu letošního gigantu patřil štafetám na 4x 400 metrů. Štafeta nymburských dorostenců ve složení Ondřej Musil, Martin Macoun, Štěpán Klír a Míra Popr doběhla ve svém rozběhu druhá a s časem 3:37,74 skončila celkově třináctá. Štafeta dorostenek Veronika Pokorná, Viktorie Franková, Nela Fučíková a Anežka Maršonová doběhla ve svém rozběhu třetí a celkově obsadila 10. místo v novém oddílovém rekordu 4:07,51.

 

Díky výkonům nymburských závodníků obsadilo SKP Nymburk 19. místo z již zmíněných 142 oddílů dle medailového zisku (2-0-0) a 43. místo dle olympijského bodování (body za 1.- 8. místo). V rámci Středočeského kraje pak třetí místo dle medailí a čtvrté místo dle olympijského bodování.

 

Všem zúčastněným děkujeme za vzornou reprezentaci oddílu a přejeme hodně úspěchů do zbytku letošní sezóny.

 

Láďa V.



SKP Nymburk
Boleslavská 1831, 288 02 Nymburk

M: +420 606 567 240
E: skp.nbk@tiscali.cz
Ochrana osobních údajů

Copyright © 2024 by SKP Nymburk | realizace Regional | Administrace