Halové Mistrovství České republiky mládeže

21. 02. 2022 | Atletika
Ve dnech 19. a 20. února proběhlo v Ostravě-Vítkovicích halové Mistrovství České republiky dorostenek, dorostenců, juniorek a juniorů, kterého se v letošním roce zúčastnilo 719 závodníků ze 117 oddílů. Z atletického oddílu SKP Nymburk byli na základě výkonů v letošní sezóně technickým delegátem nominováni Jakub Šantavý a Miroslav Popr (oba 800 m), Matyáš Mūller (400 m), Simona Hlaváčková (koule), Šimon Pácal (trojskok) a Daniel Marák (3000 m). Navíc jen těsně start na MČR unikl Justině Špringové, která byla nominována jako druhá náhradnice, v běhu na 60 metrů. Dalším potencionálním účastníkem byl Mojmír Pavlík, který sice měl splněný výkon pro účast na HMČR v běhu na 1500 metrů, ale nemohl se zúčastnit ze zdravotních důvodů.

V sobotním programu halového "Gigantu" se jako první z nymburských atletů představila v koulařském kruhu dorostenka Simona Hlaváčková. V prvních dvou pokusech se jí, bohužel, příliš nedařilo a za svým maximem zaostávala téměř o dva metry. Třetím pokusem sice překonala dvanáctimetrovou hranici, ale výkon 12,12 na postup do užšího finále nestačil a Simona obsadila jedenácté místo. Poprvé se v dorostenecké kategorii představil Míra Popr v běhu na 800 metrů. Míra nepatřil k „horkým“ kandidátům na postup a jeho hlavním cílem bylo zlepšení osobního maxima, což se mu nakonec podařilo. Po pomalejším začátku finišoval v novém osobním rekordu 2:06,15 a v celkovém pořadí skončil dvacátý. Naopak v pozici jednoho z favoritů byl na stejné trati Jakub Šantavý, který si na halovém „Gigantu“ odbyl mistrovskou premiéru v kategorii juniorů. Neponechal nic náhodě, v rozběhu odtáhl většinu trati a s přehledem si ohlídal přímou postupovou pozici do nedělního finále. Výsledný čas 1:56,40 je zároveň jeho novým osobním halovým rekordem. Dalším nováčkem v juniorské kategorii byl Matyáš Müller, startující v běhu na 400 metrů. Také on si mírně polepšil své osobní maximum, ale čas 51,75 na postup do finále nestačil a Matyáš skončil celkově šestnáctý. Dalším startujícím z řad atletů SKP byl trojskokan Šimon Pácal. Bohužel se mu příliš nedařilo. První pokus pouze „proběhl“, druhým pokusem zapsal 12,90 metru, třetím potom pouze 12,68 a zůstal tak před branami osmičlenného finále na celkovém desátém místě. Posledním zástupcem SKP v sobotním programu byl taktéž „čerstvý“ dorostenec Daniel Marák v běhu na 3000 metrů. V první části závodu se Dan držel ve vedoucí skupině a metou prvního kilometru probíhal v čase 3:03. Potom se mu sice čelo závodu začalo mírně vzdalovat, ale Dan dokázal udržet rovnoměrné tempo a dva kilometry probíhal na pátém místě v čase 6:06. V závěrečném, téměř 400 metrů dlouhém finiši pak dokázal doběhnout „odpadlíky“ z vedoucí skupiny, ale zároveň si s sebou do cílové rovinky vyvezl dalšího soupeře. Dan nakonec skončil pátý, ale výsledný čas 9:04,73 je výrazným zlepšením osobního maxima a spolu s takticky skvěle zvládnutým závodem velkým příslibem do budoucna.

 

V nedělním programu HMČR mělo tedy SKP Nymburk pouze jediného zástupce Jakuba Šantavého. Ve finálovém běhu na 800 metrů se sešla velmi vyrovnaná osmička závodníků, jejichž časy dosažené v rozbězích se vešly do rozmezí 2,5 vteřiny. Jakub nepřipustil taktický, pomalu rozběhnutý závod, sám se na čele startovního pole ujal udávání tempa závodu. Po čtyřech stech metrech ho ve vedení vystřídal Matěj Trávníček a o chvíli později ho předběhl také Matěj Šolc, takže Jakub klesl v pořadí na třetí pozici. V následujícím kole navíc musel odrážet útok zezadu dotírajících soupeřů, ale Jakub se nenechal „zavřít“ u mantinelu a třetí pozici udržel. Do cílové rovinky tak vbíhali vedoucí závodníci v pořadí Trávníček – Šolc – Šantavý, ale závěrečný finiš ukázal, že Kuba má ještě dost sil a navzdory malé kolizi se soupeřem doběhl v čase 1:56,61 na pozici vícemistra České republiky. BLAHOPŘEJEME!

 

 



SKP Nymburk
Boleslavská 1831, 288 02 Nymburk

M: +420 606 567 240
E: skp.nbk@tiscali.cz
Ochrana osobních údajů

Copyright © 2024 by SKP Nymburk | realizace Regional | Administrace