Dan Marák stříbrný na MČR žactva

21. 09. 2021 | Atletika
O víkendu 18.9. a 19.9. se v Mladé Boleslavi konalo Mistrovství České republiky žactva, kterého se zúčastnilo více než šest set závodníků ze sto třiceti čtyř oddílů. Z atletického oddílu SKP Nymburk bylo k účasti na vrcholné žákovské akci nominováno osm atletů a atletek.

V sobotním programu se jako první z nymburských závodníků představila sprinterka Justina Špringrová v rozběhu na 60 metrů, kde dosáhla času 7,91 a s tímto výkonem by postoupila do finále. Po podaných protestech (pozn.: "ulitý" start jedné ze závodnic, který startér nechal bez povšimnutí) se však z rozhodnutí jury rozhodčích musel její rozběh opakovat. Zdravé naštvání nakonec vykonalo v pozitivním smyslu své a Justina v opakovaném běhu skončila druhá v novém osobním rekordu 7,83 a zajistila si tak přímý postup do finále. I když v něm znovu posunula hranici svého maxima na 7,78, na medailové umístění nedosáhla a obsadila nepopulární čtvrté místo. Od bronzové medaile Justinu dělilo pět setin vteřiny, tedy pouhých 40 centimetrů...

 

Jako další nastoupil ke svému startu v běhu na 800 metrů Miroslav Popr, který byl zařazen do prvního a nejrychlejšího rozběhu. Přestože v něm výrazně vylepšil své osobní maximum o celých šest vteřin na 2:10,13, doběhl šestý a do nedělního finále, bohužel, nepostoupil. V celkovém pořadí obsadil desáté místo.

 

A potom již přišel čas Dana Maráka, z pozice třetího závodníka letošních statistik v běhu na 1500 metrů největšího adepta na zisk některé z medailí z řad nymburských atletů. Hned po startu se Dan odvážně ujal tempa a těsně sledován největším favoritem Janem Škarbanem z Plzně se začali zbytku startovního pole rychle vzdalovat. Takto Dan poctivě "odtáhl" téměř jeden kilometr, ale potom již převzal iniciativu jeho soupeř. Přestože se Danovi nepodařilo jeho tempo udržet, vybojoval stříbrnou medaili v novém osobním i oddílovém rekordu 4:13,31.

 

Posledními nymburskými atletkami startujícími první den Mistrovství byly výškařky Kateřina Vydrová a Tereza Hojsáková. Obě překonaly shodnou výšku 1,51 a obsadily 15. a 16. pozici.

 

Do nedělních finálových bojů jako první z nymburských závodnic zasáhly Nela Fučíková a Barbora Kuklíková v běhu na 1500 metrů překážek. Po čas závodu se svorně držely ve druhé třetině osmnáctičlenného startovního pole, v závěru však měla více sil Nela, která obsadila konečné deváté místo. Obě dívky svými výkony překonaly stávající oddílový rekord na této trati. Nela posunula jeho hodnotu na čas 5:42,42 a Bára doběhla na třináctém místě v osobním maximu 5:47,58.

 

Justina Špringrová neponechala v rozbězích na 150 metrů nic náhodě a s přehledem ve svém rozběhu zvítězila v novém osobním rekordu 18,99. Ve finále již na ní však byla patrná únava z předchozích sprinterkých bojů a doběhla šestá v čase 19,00, přičemž od lepšího umístění ji opět dělily setinky - čtyři sprinterky na čtvrté až šesté pozici proťali cílovou čáru v rozmezí 0,08 vteřiny....

 

Lukáš Vejvar se v koulařském sektoru průběžně držel s pokusy 13,16 - 12,85 - 13,29 na postupovém 7.-8. místě, ale nakonec mu finálová účast těsně unikla a s výkonem 13,29 obsadil místo deváté.

 

Celý šampionát ukončily štafetové běhy na 4x300m, kde štafeta našich dívek ve složení Veronika Pokorná, Natálie Petrová, Michaela Hlaváčková a Kateřina Vydrová obsadila z celkového počtu třiceti jedna štafet konečnou šestnáctou příčku v čase 2:58,33.

 

Všem závodníkům patří dík za předvedené výkony a reprezentaci oddílu. O jejich nasazení svědčí fakt, že během Mistrovství bylo z deseti startů nymburských závodníků překonáno celkem šest osobních a pět oddílových rekordů...

 

DK, LV

VÝSLEDKY

Fotografie



SKP Nymburk
Boleslavská 1831, 288 02 Nymburk

M: +420 606 567 240
E: skp.nbk@tiscali.cz
Ochrana osobních údajů

Copyright © 2024 by SKP Nymburk | realizace Regional | Administrace