Skvělý Ondřej Hodboď vybojoval pátý titul mistra republiky v řadě. V osobáku

17. 09. 2020 | Atletika
Ze zítřejšího tisku: Více než tisícovka závodníků se sjela do Vítkovic na Mistrovství České reppubliky dorostenek, dorostenců, juniorek a juniorů na dráze. Mezi nominovanými nechyběli ani závodníci SKP Nymburk Ema Škochová, Matyáš Müller, Jakub Šantavý a Ondřej Hodboď.

Jako první se z nymburských závodníků představil Matyáš Müller v rozbězích na 100 metrů překážek.  Svým výkonem 15,57 mírně zaostal za svým osobním maximem, do finále ale nepostoupil a celkově skončil sedmnáctý. Jakuba Šantavého čekala náročná kombinace běhů na 800 metrů a 300 metrů překážek, které musel absolvovat během necelé hodiny. V rozbězích na 800 metrů byl zařazen do prvního běhu. Hned po seběhu se Jakub ujal tempa a udával ho po většinu trati. V závěru ho sice překonal favorizovaný Dominik Veber, ale druhé místo Jakubovi zajistilo přímý postup do finále, přičemž časem 1:57,32 zaostal za svým dosavadním maximem přibližně o jednu vteřinu. Podobně se mu vedlo i v rozběhu na 300 metrů překážek, kde si druhým místem a časem 38,73 také vybojoval přímý postup do finále. Na stejné trati bojovali o postup do finále i Matyáš Müller a Ema Škochová.  Matyáš ve svém rozběhu skončil čtvrtý a, i když si vylepšil svůj osobní rekord téměř o vteřinu na 39,57, na postup do vytouženého finále to nestačilo a celkově skončil na desátém místě. Ani Emě se postup do finále nepodařil, v rozběhu doběhla pátá v čase 46,69, což v celkovém pořadí stačilo na šestnácté místo.

Poslední individuální disciplínou programu prvního dne byl stýpl na 3000 metrů, v kterém mělo SKP tradiční želízko v ohni, Ondřeje Hodbodě. Ondru v letošní sezoně provázely zdravotní problémy a zranění, které měly za následek téměř tříměsíční tréninkový výpadek. Takže oproti předchozím rokům nebyl úplným favoritem. Tím byl Martin Kováčech, který společně s Janem Málkem avizovali rychlý závod. Ihned po startu se oba favorité ujali tempa a v těsném závěsu s Ondrou se začali zbytku startovního pole vzdalovat. Ondra ve finiši zkušeně nástup soupeře zachytil, v náběhu do poslední zatáčky šel sám do vedení a vytvořil si tak výhodnou pozici pro přeběh vodního příkopu. Po jeho bezchybném překonání mírně zvýšil svůj náskok, který postupně zvyšoval až do cíle a doběhl si tak pro svůj již pátý stýplařský titul Mistra České republiky v řadě. V cíli pak jen nevěřícně zíral na výsledný čas 9:05,41, u kterého zářilo NL (pozn.: National Leader). Tento čas je samozřejmě Ondrovým novým osobním rekordem a navíc jím zaostal pouze o 0,44 vteřiny za "ostrým" kvalifikačním limitem na odložené mistrovství světa juniorů, které se mělo  letos konat v Nairobi. Vítězství pak znamená nominaci na mezistátní utkání juniorů, které se uskuteční 20. září v Polsku.

Přes všechna varování se Jakub Šantavý rozhodl absolvovat "sebevražednou" kombinaci finálových startů na 800 metrů a o čtyřicet minut později i na 300 metrů překážek. V běhu na 800 metrů hned od startu udával tempo favorizovaný Jiří Pavel Češka. Přestože se Jakub po dvě stě metrech dostal do kolize, která ho stála cenný čas, držel se v průběžném pořadí na třetí pozici. V cílové rovince ho ale překonal Dominik Veber a na Jakuba zbylo nepopulární, i když pro něj již téměř tradiční,  čtvrté místo. Časem 1:56,47 zaostal za svým osobním maximem o 0,17 vteřiny. V první fázi běhu na 300 metrů překážek byla na Jakubovi již znát únava z předchozích startů a na své soupeře ztrácel. Do tempa se dostal až ve výběhu do cílové rovinky a finišoval jako pátý v čase 38,80. I když Jakub medaili na MČR nezískal, zaslouží obrovské uznání a obdiv za bojovnost a houževnatost. Čtyři náročné starty ve dvou dnech, navíc s minimálním časem na regeneraci, s výkony prakticky na hranici osobních rekordů. Klobouk dolů.

Ladislav Veselý

 



SKP Nymburk
Boleslavská 1831, 288 02 Nymburk

M: +420 606 567 240
E: skp.nbk@tiscali.cz
Ochrana osobních údajů

Copyright © 2024 by SKP Nymburk | realizace Regional | Administrace