KP mládeže a dospělých na dráze

15. 06. 2020 | Atletika
V sobotu 13. června proběhly na Kladenském Sletišti Přebory Středočeského kraje kategorií mládeže a dospělých na dráze. SKP Nymburk reprezentovalo třináct atletů, kteří celkem absolvovali dvacet čtyři startů a získali deset medailí - tři zlaté, dvě stříbrné a pět bronzových.

Medailová sklizeň nymburských atletů začala hned v úvodních disciplínách, kterými byly "krátké překážky".  Mimořádně se dařilo Jakubovi Šantavému, který při své dorostenecké premiéře běhu na 100 m překážek doběhl druhý a rovnou v novém oddílovém rekordu 15,10. (Pozn.: den předtím, v pátek 12.6., se mu na Mikromítinku ČAS v Praze podařilo časem 38,52 překonat oddílový rekord v běhu na 300 metrů překážek a vede letošní dorostenecké tabulky). Matyáš Müller pak obsadil na této trati páté místo (15,93). V běhu na 100 metrů překážek se z dvojice nymburských dorostenek lépe dařilo Kačce Maškové, které cílem proběhla v čase 16,83 na třetím místě těsně následovanou Emou Škochovou (17,46).

Další program závodů patřil běžcům na střední a dlouhé tratě. Dorostenka Iveta Filounová si v dusném počasí doběhla pro třetí místo v běhu na 3000 metrů (13:02,42). Juniorka Kristýna Plachá sice na stejné trati proběhla ve své kategorii cílem jako první (14:20,48), ale protože se závodu zúčastnili pouze dvě závodnice, Krajský přebor nebyl v této kategorii vyhlašován. V běhu na 1500 metrů pak doběhl dorostenec Jan Klír na čtvrtém místě (5:04,36). Že krajské přebory zastihly Jakuba Šantavého ve skutečně dobré formě ukázal i v běhu na 800 metrů. Využil společného startu všech kategorií v jednom běhu, zavěsil se za závodníky ze starších kategorií a výsledkem bylo první místo a nový osobní rekord 1:47,90, kterým zaostal o pouhých 0,15 s za rekordem oddílovým.

Jako parádní disciplíny se díky bratrům Pácalovým ukázaly pro nymburskou atletiku horizontální skoky. Šimon sice při svém prvním pokusu ve skoku dalekém nepatrně přešlápl, ale při druhém pokusu již dolétl do vzdálenosti 6,59 m a na dva centimetry se tak přiblížil opravdu "vousatému" dorosteneckému oddílovému rekordu. Při dalším pokusu ho, bohužel, postihla křeč stehenního svalu a v soutěži dále nepokračoval. Jediný platný pokus mu však na vítězství bohatě stačil. Jeho bratr Vojta sice marně atakoval šestimetrovou hranici, ale výkon 5,90 metru pro něj i tak znamenal bronzovou medaili. Náladu si potom vylepšil v trojskoku, kde poprvé v kariéře překonal hranici dvanácti metrů a s výkonem 12,04 obsadil druhé místo. Šimon nechtěl riskovat rozsáhlejší zranění a k soutěži v trojskoku, kde patřil k favoritům, raději nenastoupil...

Ve sprinterských disciplínách, které se tentokrát musely obejít bez finálových běhů, měla nejblíže k medaili Blanka Havlátová, kterou v běhu na 100 metrů dělila od medailové pozice jediná setina sekundy a s časem 13,19 skončila na nepopulárním čtvrtém místě. O stupínek níže skončil na stejné trati dorostenec Jakub Červinka (11,84), dále se pak umístili Kristýna Prokešová na desátém (13,61) a Jan Bürger na třináctém místě (12,42). Na dvojnásobné trati pak skončil Jakub Červinka pátý (24,12) a Blanka Havlátová třináctá (27,89).

V hodu oštěpem skončila Kristýna Prokešová na pátém místě a výkonem 32,01 metru ustanovila po změně váhy oštěpu pro kategorii dorostenek nový oddílový rekord.

Další medailové zisky ale přinesly nymburské atletice až běhy na 300 metrů překážek, kde Ema Škochová zvítězila (46,26) a Matyáš Müller doběhl třetí (40,56) a nebýt kolize na poslední překážce mohl překonat hranici čtyřiceti sekund. Kačka Mašková dokončila závod na osmém místě (51,63) a Kristýna Prokešová závod pro zranění kotníku nedokončila.

Celé odpoledne se nad Kladnem schylovalo k bouřkám a ty se kriticky přiblížily právě v době startu štafet, takže nymburská štafeta na 4x100 metrů ve složení Červinka, Šantavý, Müller a Vojta Pácal již dobíhala do cíle s prvními kapkami deště. Následně se dostavila bouřka s přívalovým deštěm a krupobitím, která způsobila výpadek časomíry a přerušení závodů téměř na hodinu. Nymburská štafeta byla nakonec vyhodnocena jako třetí v kategorii juniorů s ručně měřeným časem 47,0. Zvláště nepříjemné bylo přerušení soutěže pro Jana Bürgera, který poslední dva pokusy v hodu diskem absolvoval až po dešti v mokrém a kluzkém kruhu a celkově skončil šestý s výkonem 35,98 metru. V koulařském kruhu následně vrhl 5 kg vážící načiní do vzdálenosti 10,90 metru a skončil sedmý.

Medailistům blahopřejeme

LV

PS: Nedělní Přebory Středočeského kraje žactva byly pro nepřízeň počasí zrušeny.

VÝSLEDKY

Fotografie



SKP Nymburk
Boleslavská 1831, 288 02 Nymburk

M: +420 606 567 240
E: skp.nbk@tiscali.cz
Ochrana osobních údajů

Copyright © 2024 by SKP Nymburk | realizace Regional | Administrace