Mistrovství ČR ve vícebojích 2019

10. 02. 2019 | Atletika
O uplynulém víkendu, 8.2. – 10.2. 2019, probíhalo v pražské hale Otakara Jandery ve Stromovce mistrovství České republiky ve vícebojích mužů, žen, juniorů, juniorek, dorostenců, dorostenek a žáků a žákyň. Z nymburského oddílu se nominovali dva atleti, Kristýna Prokešová v kategorii žákyň a Jakub Šantavý v kategorii žáků. Kristýna vybojovala za třetí místo první mistrovskou medaili, Jakub obsadil dvanáctou příčku.

Kategorie žákyň, nejpočetnější z celého závodního pole, zahájila své vícebojařské klání v pátek dopoledne během na 60m překážek. V konkurenci dalších devatenácti závodnic zaběhla Kristýna překážky nejrychleji, za osobák 9.00s si připsala velmi slušných 910 bodů a usadila se do čela vícebojařek. Další disciplínou pro žákyně byl skok vysoký. Zde Kristýna zapsala 153cm, čímž o 6cm zaostala za svým osobním maximem a s výsledkem tedy nebyla spokojená. A jak se ukázalo na konci celého víceboje, trochu oprávněně, protože další postupová výška 156cm, která rozhodně nebyla nepřekonatelná, by přinesla stříbrnou medaili. Z výšky se vícebojařky přesunuly ke koulařskému kruhu, kde Kristýně koule dolétla do vzdálenosti 10.05m, což byl v soutěži druhý nejlepší výkon. Poté žákyně čekal dálkařský sektor. Hned prvním skokem získala Kristýna  metu 5.24m. To znamenalo vylepšení svého i oddílového rekordu ve skoku dalekém a posun na druhé místo v pětiboji. Po dálce už čekal vícebojařky jen závěrečný běh na 800m, pro Kristýnu ta nejméně oblíbená disciplína víceboje. Věděla, že boj o udržení druhé příčky bude nesmírně těžký. Po startovním výstřelu Kristýna ukázala opravdu velkou bojovnost a touhu získat stříbro. K velkému překvapení trenéra i všech fanoušků, kteří ji podporovali v hale či na streamu, se Kristýna chopila vedení běžeckého pole. Bojovala, co síly stačily, před náběhem do posledního kola však Kristýnu předběhly soupeřka v boji o stříbro a i průběžně vedoucí závodnice. Kristýna se ještě pokusila jejich nástup zachytit, ale sil už se nedostávalo a do cíle doběhla v čase 2:39.51. Čas pro Kristýnu znamenal nový osobní rekord na 800m v hale. Za soupeřkou v boji o stříbro však zaostala o 4s a bylo jasné, že Kristýně na krk pověsí bronzovou medaili.

Za bronz si Kristýna zaslouží velkou gratulaci, s ohledem na zdravotní peripetie, se kterými se potýkala celý měsíc před závodem, je to ohromný úspěch. Během víceboje si Kristýna vylepšila osobní a zároveň i oddílové rekordy v běhu na 60m překážek, skoku dalekém a celkově ve víceboji, kdy dosáhla na 3302 body. Zároveň má Kristýna časem na překážkách zajištěnou nominaci na mistrovství ČR žáků a žákyň v individuálních disciplínách, které se bude konat začátkem března v Ostravě.

 

V pátek zahájil své dvoudenní vícebojařské klání v žákovské kategorii i Jakub Šantavý. Ani jemu se nevyhnula chřipková epidemie v období před MČR, a ta  se podepsala na formě. První disciplínou byl pro žáky běh na 60m. Zde Jakub lehce zaostal za svým letošním maximem, s časem 8.10s však nebyl příliš spokojený. Drama nastalo v dálkařském sektoru, kdy si Jakub pohrával s nervy svými, trenérovými a fanoušků. V úvodních dvou dlouhých pokusech přešlápl a zbýval poslední. Tím dolétl na značku 5.29m, kdy sice zaostal za svým nejlepším výkonem, ale nezapsal si nulu a to bylo v tu chvíli důležitější. Náladu si Jakub spravil v koulařském kruhu, kde si vylepšil osobní rekord téměř o metr, kdy mu koule vážící čtyři kilogramy dolétla na metu 9.46m. Poslední disciplínou prvního dne vícebojařského klání byl skok vysoký. Zde Jakub překonal laťku ve výšce 168cm, čímž zaostal za svým maximem o pouhý centimetr. Noc Jakub přečkal na čtrnácté příčce. V sobotu ráno žáci zaklekli do bloků v běhu na 60m překážek, kdy se Jakubovi zastavila časomíra na 9.22s, pouhých pět setin za Kubovým osobákem. Následoval skok o tyči, disciplína, na kterou v nymburské hale vůbec nejsou tréninkové podmínky. Jakub se ale s tyčí popral statečně a zaznamenal výkon 2.45m, což je osobní maximum. Po tyči už Jakuba čekal jen závěrečný běh na 1000m. Na rozdíl od Kristýny pro Jakuba obvykle velmi silná disciplína. Po startovním výstřelu se, podobně jako v pátek, usadil nymburský dres na čele závodu. I Jakub vedl startovní pole až do předposledního kola, kdy byl předstižen dvěma soupeři. S výsledným časem 3:02.59 Jakub v cíli úplně spokojen nebyl, ale bohužel, chřipka si vybrala svou daň. I tak solidní čas přinesl Kubovi slušnou dávku bodů a celkové dvanácté místo, což je velmi pěkný výsledek.  I Kuba má zajištěnou nominaci do Ostravy na MČR v individuálních disciplínách.

Oběma patří veliká a upřímná gratulace a poděkování za skvělou reprezentaci .

foto:

https://jojka.cz/2019_02_08-Mistrovstvi-CR-muzu-zen-junioru-juniorek-dorostencu-dorostenek-zaku-a-zakyn-ve-vicebojich/

 



SKP Nymburk
Boleslavská 1831, 288 02 Nymburk

M: +420 606 567 240
E: skp.nbk@tiscali.cz
Ochrana osobních údajů

Copyright © 2024 by SKP Nymburk | realizace Regional | Administrace