Ondra Hodboď čtvrtý na ME

12. 07. 2018 | Atletika
Na Mistrovství Evropy do osmnácti let, které proběhlo ve dnech 5. – 8. července v maďarském Györu a zúčastnilo se ho téměř 1100 závodníků z padesáti zemí Evropy, vybojoval Ondra Hodboď čtvrté místo v běhu na 2000 metrů překážek.

Pro vlastní nominaci musel Ondra nejdříve splnit "entry standard" EA (6:10,00) a především výkonnostní limity stanovené Českým atletickým svazem, které byly ještě tvrdší - „A“ limit 6:05,11, „B“ limit 6:06,96, přičemž při splnění limitů více závodníky z jedné země by mohli startovat pouze dva. Ondra výkonem 5:58,01 splnil „A“ limit hned v úvodu závodní sezóny v německém Pliezhausenu, dostal se do čela letošních dorosteneckých statistik a relativně v klidu se mohl připravovat a sledovat výkony domácích soupeřů. Během přípravy vylepšil své nejlepší osobní výkony na tratích 1500 a 3000 metrů, v reprezentačním dresu zvítězil na mezistátním utkání (CZE-HUN-SLO-SVK) v běhu na 2000 metrů překážek. Když potom ve "stýplu" zvítězil i na MČR a navíc skončil třetí v běhu na 3000 metrů, nebylo o jeho nominaci pochyb a cesta do Györu byla volná. A navíc, vzhledem k jeho aktuálnímu postavení v evropských redukovaných tabulkách, obdržel trenérskou akreditaci i jeho osobní trenér.

Entry standardy splnilo a národními atletickými svazy bylo na ME k běhu na 2000 metrů překážek nominováno celkem 23 závodníků. Ty před finálem čekaly dva kvalifikační běhy s postupovým klíčem prvních pět závodníků z každého běhu přímo + dalších pět podle dosaženého času. Start prvního kvalifikačního běhu byl v časovém pořadu naplánován na pátek 6.7. do poměrně pozdních večerních hodin, na 21:03. Přestože celý týden panovaly v Györu nesnesitelná vedra, v pátek odpoledne přišly bouřky, ochlazení a vytrvalý déšť. Jelikož byl Ondra zařazen do prvního běhu, byla taktika jasná – neriskovat, že druhý rozběh bude rychlejší a běžet na přímý postup, což znamenalo umístit se do pátého místa. Toho si však byli vědomi i soupeři a po startu rozběhli poměrně svižné tempo. Celé pole běžců se drželo pohromadě, Ondra běžel téměř na jeho konci. Po prvním kilometru, který Ondra překonal ve slibném mezičase 2:55, začali vedoucí závodníci stupňovat tempo, startovní pole se začalo natahovat a Ondra se v pořadí začal postupně posouvat vpřed. Na poslední vodní příkop nabíhal ve skupině závodníků bojujících o páté až sedmé místo, ale jeho bezchybným překonáním se posunul před další soupeře a do cílové rovinky vbíhal již jako pátý. Za poslední překážkou se propracoval na čtvrté místo a dále již jen kontroloval pozici. Přes "vypuštěný" závěr si vylepšil osobní maximum na 5:54,41 a čtvrtým místem si zajistil přímý postup. A protože druhý kvalifikační běh byl pomalejší, Ondra postoupil se čtvrtým nejlepším časem ze všech finalistů. Po vyklusání a nezbytných regeneračních procedurách opouštěl v radostné euforii stadion v půl jedenácté večer...

Následující den patřil regeneraci a odpočinku, nedělní dopoledne pak rozcvičení, odpoledne opět odpočinek. A samozřejmě promýšlení taktiky na finálový start… V neděli 8.7. přesně v 19:35 zazněl startovní výstřel a patnáctičlenné startovní pole vyrazilo vpřed. Z mírnějšího tempa bylo hned patrné, že se bude jednat o taktický závod. Ondra měl plánovanou stejnou taktiku jako v rozběhu. Držet se v druhé polovině závodního pole, kde je větší prostor pro náběhy na překážky, vyhnout se tím případným kolizím a po prvním kilometru začít stupňovat své tempo. Po devíti stech metrech však vyrazil vpřed největší favorit Baptiste Guyon z Francie a spolu s ním nejbližší soupeři. Startovní pole se tak rozdělilo na dvě skupiny, Ondra se ihned snažil posunout do čela druhé z nich a dotáhnout náskok soupeřů. To se mu postupně, jak soupeřům docházely síly, dařilo. Do cílové rovinky vbíhal na sedmém místě a když měl jeden ze soupeřů pád na poslední překážce a dva další Ondra překonal svým finišem doběhl na vynikajícím čtvrtém místě v novém osobním rekordu 5:50,79. Zvítězil favorizovaný Baptiste Guyon (5:43,92) před španělem Polem Oriachem (5:46,81) a portugalcem Etsonem Barrosem (5:49,79).

Poněkud "nepopulární" čtvrté místo je v tomto případě obrovský úspěch nymburského talentovaného běžce, protože na Mistrovství Evropy odjížděl s cílem postoupit do finále. O kvalitě jeho výkonu svědčí i fakt, že dosažený čas ho řadí na páté místo dlouhodobých republikových statistik.

Navíc ME bylo zároveň kvalifikačním závodem na Olympijské hry mládeže (YOG), které se uskuteční v říjnu v Buenos Aires. A v běhu na 2000 metrů překážek by mělo být národními olympijskými výbory nominováno sedm nejlepších evropanů...



SKP Nymburk
Boleslavská 1831, 288 02 Nymburk

M: +420 606 567 240
E: skp.nbk@tiscali.cz
Ochrana osobních údajů

Copyright © 2024 by SKP Nymburk | realizace Regional | Administrace