Atletika láká. Je o ni zájem

06. 10. 2017 | Atletika
Z dnešního tisku

 

Nymbursko – Atletika je velice masový sport. Je to zábava pro malé i velké. A sdružuje několik disciplín. Naplno se jí věnují v nymburském klubu SKP, kde vyrůstají čeští reprezentanti.

 

Atletika v Nymburce má více než stoletou historii. První atletické závody se uskutečnily již v roce 1903 u příležitosti 35. výročí založení Sokola v Nymburce. Počátek organizované atletiky se však datuje k roku 1912, kdy byl ustanoven atletický odbor při SK Polaban. Právě pod hlavičkou SKP Nymburk z. s. se nymburská atletika v posledních pěti letech dostala hodně nahoru. Jak početně, tak i výkonnostně.

Historie SKP Nymburk není dlouhá. Klub vznikl v roce 1989 jako pokračovatel Rudé Hvězdy. Ale jeho bilance medailí získaných na republikovém šampionátu je úctyhodná. V poválečném období získali atleti všech nymburských oddílů 63 medailí (27-15-21), z toho atleti SKP 34 (17-8-9). Největšími „hvězdami“ SKP jsou bezkonkurenčně Lukáš Hodboď a Vít Müller. Na této bilanci se podíleli ziskem dvaceti tří medailí (14-4-5), dalších patnáct medailí (7-4-4) pak získali na MČR v barvách jiných klubů. „Oba dva od mládežnických kategorií pravidelně startovali v reprezentačních dresech na mezistátních utkáních a vrcholných mezinárodních akcích,“ uvedl na adresu obou borců trenér a statistik oddílu Ladislav Veselý.

Atletický oddíl má v současné více než dvě stě členů, z nichž je devadesát procent v mládežnickém věku.

Cena jedné sezony se každoročně mění. Skládá se z úhrad za pronájmy tělocvičen, atletického oválu a tunelu, materiálního vybavení, nákladů na uspořádání závodů a především nákladů za dopravu. „Letos jsme měli v soutěžích sedm družstev mládeže a každé družstvo má čtyři soutěžní kola po celém kraji,“ vypočítává Veselý.

Roční rozpočet oddílu se pohybuje v řádu několika set tisíc. Děti přispívají do rozpočtu oddílovým příspěvkem ve výši dva tisíce korun a z toho dostávají každoročně část zpět ve formě oddílového vybavení. Takže nymburské atlety vždy poznáte… 

V současné době atletika zažívá boom. Rodiče mají velký zájem, aby jejich dítě pravidelně sportovalo, a snaží se jej zpočátku co nejvíce podporovat. V dalších letech je jejich přístup, až na výjimky, poněkud „vlažnější“. „Jsme velice rádi, pokud jezdí s dětmi na závody fandit, protože sdílená radost z případných úspěchů je daleko vyšší,“ je přesvědčený trenér a statistik v jedné osobě.

Atletika je vnímána veřejností jako sport, který neklade na rodiče velké finanční požadavky a nepotřebuje nákladné zázemí. Oproti ostatním sportům je příprava velice pestrá a přitom není potřebné nadstandardní materiálové vybavení. 

„Dítěti i rodičům musíme ukázat, že atletika může být i zábavná. V počátcích musí být každý trénink pestrý a děti se musí těšit na příště. Proto je nutná i trenérova příprava, aby měl na trénink přichystáno vždy něco nového, netradičního a překvapivého nejen pro děti, ale i pro rodiče. První měsíce musíte zaujmout nejen děti, ale i projít pod drobnohledem rodičů,“ říká Veselý.

A co spolupráce s nějakou školou? „Rádi spolupracujeme se školami. V současné době připravujeme projekt sportovního střediska atletiky, který má být základním článkem péče o talentovanou mládež spolu se ZŠ a MŠ RAF Nymburk,“ dodal Ladislav Veselý. 

Nábory do oddílu se nekonají
„Nábory dětí neděláme. Především s ohledem na kapacitu tréninkových prostor jsme naplněni tak, že jsme museli změnit obvyklý zářijový nábor na výběr a to nás velice těší. Nymburské tělocvičny jsou v zimě plně obsazené. A pokud by celý oddíl přišel v zimě do tartanového tunelu, ve kterém máme pronajaty čtyřikrát v týdnu dvě hodiny, tak by se tam sportovci ubytovaní ve Sportovním centru Nymburk, kteří mají v jeho využití přednost, již nevešli,“ uvedl Ladislav Veselý, trenér oddílu.

Závody pořádané SKP Nymburk
Každoročně klub pořádá přibližně šest závodů pro mládež. Hlavní je závod O nejlepšího atleta Nymburka, který má více než čtyřicetiletou tradici. Dále je to hlavně závod O nejrychlejšího Nymburáka, kde se utkají všichni v trojboji, který se skládá z běhu na 20 metrů s nízkým startem, 30 metrů letmo a 60 metrů. Vše se měří fotobuňkami a závod je otevřený pro veřejnost. 

Zdroj: http://nymbursky.denik.cz/ostatni_region/atletika-laka-je-o-ni-zajem-20171005.html

 



SKP Nymburk
Boleslavská 1831, 288 02 Nymburk

M: +420 606 567 240
E: skp.nbk@tiscali.cz
Ochrana osobních údajů

Copyright © 2024 by SKP Nymburk | realizace Regional | Administrace